Saps que la majoria de la cosmètica convencional està confeccionada per una gran quantitat de productes tòxics?

El taller que el passat 11 de març la llicenciada en farmàcia i naturòpata Sheila Mroczkowska va fer a Alimara Espai Salut, va servir per aprendre a identificar-los i saber quins són.

Durant la seva intervenció, Mroczkowska va parlar de la pell; de la diferència entre cosmètica natural i cosmètica convencional, i va explicar detalladament la manera com llegir les informacions que apareixen a les etiquetes dels cosmètics.

Sheila Mroczkowska, ha tingut sempre un gran interès vocacional per la fitomedicina i la botànica. D’aquesta simbiosi i de la seva afició per la psicologia astrològica, n’ha sorgit una línia original de treball basada en la vinculació de les plantes medicinals i el cos humà i la seva energia.

Actualment, el seu treball està centrat en la marca de cosmètica holística botànica «Innata Natura», la seva firma més personal i en la qual ha bolcat tot el seu coneixement i entusiasme.

Algunes dades a tenir en compte i que Sheila Mroczkowska, durant la seva intervenció va subratllar són:

a) La pell és un òrgan viu, en contínua comunicació amb el nostre interior. El 60% de les substàncies que entren al nostre cos, ho fan a través de la pell.

b) L’OCU, l’Organització de Consumidors i Usuaris, té comptabilitzats 1200 ingredients tòxics presents en els productes que consumim diàriament.

c) Un cosmètic és natural si inclou substancies naturals; substàncies d’origen natural o substàncies semi-naturals. La cosmètica convencional, en canvi, utilitza estabilitzants, conservants i elements sintètics.

d) Hi ha alternatives naturals als ingredients presents en cosmètica convencional:
Hidrolats, enlloc d’aigua purificada; olis vegetals, enlloc de silicones; grasses vegetals, enlloc d’olis petroquímics; alcohols cerosos o lecitina de soja, enlloc de productes derivats d’etoxilació; plantes riques en saponines, enlloc de sals d’alumini; extractes vegetals, enlloc dels derivats dels paravents o fungicides; colorants naturals i perfums derivats dels olis essencials, enlloc de sintètics.

e) Algunes marques d’higiene i cosmètica presents a varis països de la UE etiquetades com a 100% naturals i orgàniques, no ho són. És el que s’anomena “rentat verd”. El truc consisteix en incloure algun ingredient verd, però afegint-hi també altres actius que se n’allunyen molt.

f) Com poden saber de què està compost el nostre cosmètic?

La llista d’ingredients sempre estarà escrita en nomenclatura INCI. Majoritàriament, els ingredients sintètics o d’origen natural, estaran escrits en anglès. Els ingredients naturals en llatí. Els 4 primers ingredients són el 80% de la composició del nostre cosmètic.

g) Quins son els ingredients tòxics en la cosmètica natural?

Els olis i les grasses derivades del petroli; creen una capa a la pell que tapa els porus i no permeten a la pell complir les seves funcions com l’eliminació de toxines. Alguns d’ells són: oli mineral (mineral oil), paraffinum, paraffinum liquidum, y Petrolatum; la cera microcristalina, ozokerite, ceresin, vaselina. cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Cylometihicone, Dimethicone, Paraffin, Acrylates, Acrylamides

  • L’alumini. Clorhidrato d’alumini, present en la majoria dels desodorants.
  • Els ftalats. Substàncies dissolvents i suavitzants que es troben a les cremes, esmalts d’ungles i perfums. Alguna de la seva nomenclatura és: DEHP,DBP, BBP3 ,DINP, DIDP Y DNOP, DIETHYL PHATHALATE, DIMETHYLS PHATHALATE.
  • Filtres UV. Els filtres UV d’origen químic provoquen moltes al·lèrgies i són disruptors hormonals.
  • Bases detergents. s’utilitzen en gels de bany, xampús, dentífrics…
  • Emulsionants.
  • Phenoxyethanol. S’utilitza com a èter aromàtic i com a conservant. Es metabolitza principalment al fetge.
  • Bronopol i Trietanolamina. Si s’ajunten aquests ingredients poden ser molt dolents per a la nostra salut.
  • Troclosan i octifenol. S’utilitzen com a potents antibacterians.
  • Colorants.
  • Paravents. Sovint s’associen a trastorns hormonals. Alguns d’ells són: METHYLPARABEN, ETHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN.

h) Si s’opta per consumir cosmètica natural es recomana que sigui sostenible, que sigui d’un petit productor artesà i que provingui d’un laboratori local de proximitat.