fbpx

La vitamina D i el seu dèficit

Tots hem sentit a parlar de la vitamina D o més coneguda com la “vitamina de la llum solar”, però realment sabeu perquè serveix o la importància que té en el nostre cos?

Dins aquesta vitamina trobem 2 components: Colecalciferol (D3) i Ergocalciferol (D2)

La vitamina D és la que ens ajuda a l’absorció del calci que aquest alhora ajuda a la salut òssia i dental.

Com ja sabeu és una vitamina que se sintetitza amb el sol, però realment hi ha bastantes poques possibilitats que un ésser humà cobreixi els requisits en les nostres condicions de vida, sobretot en els mesos de fred, ja que no ens exposem gaire al sol. És per això que la suplementació de vitamina D està a l’ordre del dia, essent cada vegada més habitual, especialment a l’hivern.

Les recomanacions diuen que a l’hivern necessitem una mitjana de 30 min diaris d’exposició solar, amb un 10% del cos destapat en les hores centrals del dia, en canvi, a la primavera-estiu faríem prou amb 10 min al migdia o 20 min en les primeres hores de la tarda exposant un 25% de la pell.

S’ha demostrat que el dèficit de vitamina D i la menor exposició als rajos solars (UVB), augmenten els riscos de molts càncers comuns, diabetis tipus 1, artritis reumatoide i esclerosis múltiple, i hi ha indicis que poden estar associats amb la diabetis tipus 2 i l’esquizofrènia.

El dèficit de vitamina D es tradueix amb raquitisme en nens i osteomalàcia en adults.

Els aliments d’on obtenim la vitamina D són els productes d’origen animal (fetge, ous, vedella, bou, productes làctics i peix blau), realment són molt pocs els aliments pel qual l’obtenim per això una altra bona opció són aliments enriquits amb vitamina D.

Apart dels adults, es recomana que tots els lactants rebin des dels primers dies de vida una suplementació de vitamina D, tot sota supervisió mèdica.

Com s’ha comentat anteriorment el dèficit és dolent per a la nostra salut, però unes quantitats molt elevades de vitamina D poden ser tòxiques i perjudicials per a la nostra salut, ja que poden provocar nivells elevats de calci i fòsfor en la sang i la calcificació de certs teixits.

Així que ja sabeu, exposeu-vos al sol i, si ho necessiteu, aquí a Alimara tenim suplementació per tots vosaltres.